Capital Economics’ten 2024 Altın Tahmini: Yıl Sonu Bu Seviyeler!

Posted by

Altın fiyatları, orta doğudaki tırmanan gerilimin de etkisiyle rekor seviyelere yükseldi. Parlak metal, geçen hafta 2.400 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Şimdilik zirvesinden biraz aşağı kaysa da altın yatırımcıları hala daha fazlasını bekliyor. Bununla birlikte, bir araştırma şirketine göre, sarı metal zirveyi görmüş olabilir.

Altın fiyatları beklentilerin ötesine geçti, bu yüzden…

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, ABD TÜFE beklentilerin üzerinde geldi. Bu da Federal Reserve’in agresif para politikasını beklenenden daha uzun süre devam ettireceği beklentilerini artırdı. Bu yüzden bazı analistler, değerli metalin yıl için en yüksek seviyeleri gördüğünü söylüyor. Capital Economics’in Baş Emtia Ekonomisti Caroline Bain, son raporunda bu konudaki düşüncelerini dile getirdi. Bain, bu yıl için altın konusunda yükselişte olmasına rağmen, fiyatın beklentilerin çok ötesine geçtiğini söylüyor. Ayrıca, yıl sonuna kadar fiyatların tekrar düşmesini bekliyor. Bain son araştırma notunda, şu değerlendirmeye yer veriyor:

Yılın başından bu yana altın fiyatındaki %16,5’lik artış, faiz oranı görünümüyle giderek daha fazla uyumsuz görünüyor. Gerçekten de, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan güçlü ABD istihdam raporu ve Çarşamba günü açıklanan Mart ayı TÜFE verisi, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek seyredebileceğini düşündürürken, altın fiyatındaki yükselişlerle aynı zamana denk geldi.

Yıl sonu için altın fiyat hedefi: 2.100 dolar!

Altın fiyatları Cuma gününün en yüksek seviyesinden geriledi. Bununla birlikte, sarı metal rekor bölgede sağlam kazanımlar elde etmeye devam ediyor. Caroline Bain, yıl sonu altın fiyat hedefini 2.100 dolar olarak koruyor. Ekonomist, Orta Doğu’da artan kaosu çevreleyen jeopolitik belirsizliğe dikkat çekiyor. Bain, bu kaosun son haftalarda parlak metal için güvenli liman talebi yarattığını kabul ediyor. Ancak, buna rağmen, bunun sürdürülebilir bir trend olmadığını söylüyor. Bu bağlamda ekonomist, şu açıklamayı yapıyor.

İsviçre Frangı gibi diğer güvenli limanlar güçlü bir performans göstermiyor. Ayrıca, Avrupa altın ETF‘lerinden sürekli çıkışlar yaşanıyor.

Parlak metal için en büyük itici güç!

Caroline Blain, bu yıl sarı metal için en büyük itici gücün Çin’deki fiziksel talep olduğunu söylüyor. Ekonomist, bunun altının değişen para politikası beklentilerinden kaynaklanan rüzgarlara meydan okumasına yardımcı olacağını belirtiyor. Bu doğrultuda, Şangay Altın Borsası‘ndaki primlerin Londra’da işlem görenlere kıyasla rekor seviyelere ulaştığını belirtiyor. Ancak Blain, talebin yıl sonuna kadar zayıflamasını bekliyor. Bu konudaki görüşlerini ise şu şekilde izah ediyor.

Çinli yatırımcıların altına olan ilgisi, Çin’deki potansiyel yatırım fırsatlarının son birkaç yılda emlak değerlemelerindeki düşüş ve hisse senedi fiyatlarındaki gerileme nedeniyle daraldığı düşünüldüğünde çok da şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, Çin’in altın konusundaki çılgınlığının eninde sonunda sönmesini ve yılın ilerleyen dönemlerinde fiyatların daha geleneksel itici güçlerinin dizginleri ele almasını bekliyoruz. Bu görüşümüz kısmen Çin hisse senetlerinin önümüzdeki yıllarda kısmen toparlanacağı tahminimize dayanıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir